نقش سلفون محافظ غذا و کیسه فریزر در جلوگیری از آلودگی مواد غذایی
افراد روزانه به مواد غذایی نیاز دارند زیرا این مواد مغذی حاوی پروتئین، ویتامین، کلسیم و دیگر مواد لازم مورد نیاز بدن برای داشتن عملکرد سالم و موثر است. که اگر به درستی تامین نشود میتواند خطرات جدی برای سلامتی افراد به دنبال داشته باشد.
عمدهترین بیماری ناشی از مواد غذایی عفونت دستگاه گوارش (GI) است. این اتفاقات زمانی رخ میدهد که افراد از مواد غذایی یا نوشیدنیهای آلوده به باکتریها، ویروسها، انگلها و مواد شیمیایی مضر استفاده کنند. اگر چه برخی از بیماریهای ناشی از آلودگی مواد غذایی در یک بازه زمانی کوتاه اتفاق میافتد اما نمیتوان مواردی را که احتمالا منجر به آسیب و عوارضهای جدیدتر میشوند را انکار کرد.
سازمان بهداشت جهانی (WHO) تخمین زده است که سالانه حدود 1.8 میلیون نفر در اثر بیماریهای اسهالی که ناشی از آلودگی مواد غذای و آب آلوده است جان خود را از دست میدهند.
آلودگی مواد غذایی را متوقف کنید
آلودگی مواد غذایی، که به عنوان مسمومیت غذایی نیز شناخته میشود در واقع یک مسئله بهداشت عمومی است ودر صورت حفظ استانداردهای بهداشتی هنگام استفاده از مواد غذایی، قابل پیشگیری است.
5 نکته کلیدی درباره بهداشت مواد غذایی
طبق گفتهWHO، هر فرد میتواند با رعایت 5 نکتهی کلیدی، از بهداشت مواد غذایی اطمینان حاصل کند و آلودگی آن جلوگیری کند:
1. تمیز نگهداشتن مواد غذایی و رعایت بهداشت فردی و محیطی
گذشته از اطمینان از تمیز بودن غذا، اطمینان از رعایت بهداشت شخصی نیز مهم است. افراد باید قبل، حین و بعد از تهیه غذا دست خود را تمیز کنند.
نکته: اگر شرایط شستشوی مرتب دستتان را ندارید میتوانید از دستکش یکبار مصرف استفاده کنید
همچنین رعایت صحیح کلیه نکات بهداشتی در تمام سطوح و تجهیزات مورد نیاز در تهیه مواد غذایی بسیار مهم است. این امر به منظور جلوگیری از آلودگی هرگونه میکروارگانیسمهای خطرناک در مواداولیه و تجهیزات مورد استفاده است.
نکته کاربردی: برای سالم نگهداشتن مواد اولیه آماده شده از قبل میتوانید با خرید سلفون محافظ غذا و کیسه فریز و استفاده از آن از نفوذ آلودگی به مواد غذایی داخل آن جلوگیری کنید همچنین برای تمیز نگهداشتن محیط آشپزخانه بهتر است از کیسه زباله مناسب نیز استفاده کنید تا محیط آشپزخانه نیز از نظر بهداشتی سالم باشد.
اطمینان حاصل کنید که هیچ ماده شیمیایی مضر در مجاورت آشپزخانه وجود ندارد. اگر نمیتوان آنها را دور کرد فقط مطمئن شوید که این مواد شیمیایی را به وضوح برچسب زدید تا از استفاده اشتباه آنها بهجایِ هر مواد غذایی دیگری جلوگیری شود.
2. مواد غذایی خام و پخته را از هم جدا کنید.
آب و عصاره مواد غذایی خام مانند گوشت، مرغ و غذاهای دریایی اغلب حاوی میکروارگانیسمهای مضر هستند بنابراین ممکن است در حین آماده سازی و حتی هنگام نگهداری به مواد غذایی دیگر منتقل شوند. همچنین برای جلوگیری از آلودگی متقابل مهم است که آنها را از دیگر مواد غذایی، جدا نگهداری کنید آنها را میتوان در انبار یا قفسههای ویژه و متناسب با چنین نوع مواد غذایی نگهداری کرد.
نکته: در این بخش یکی از اقلام کاربردی کیسه فریزر است که شما میتوانید با بستهبندی این نوع مواد غذایی با کیسه فریزر و اختصاص دادن یک قفصه مخصوص در فریزر به این نوع مواد غذایی، از آلودگی این مواد غذایی و دیگر مواد غذاییها جلوگیری کنید.
علاوه بر این، وسایلی مانند چاقوها و تختههای برش مورد استفاده در خرد کردن مواد غذایی خام نیز باید قبل از استفاده مجدد با مواد ضدعفونی کننده، ضدعفونی شود.
3. مواد غذایی را کاملا بپزید
پخت و پز کامل مواد غذایی یک روشی آسان برای “از بین بردن” همهی میکروارگانیسمهای مضر ممکن موجود در مواد غذایی خام است. برای موفقیت در از بین بردن مواد خطرناک، حفظ حرارت حداقل 70 درجه سانتیگرادی بسیار مهم است. زیرا با این کار میتوان مطمئن شد که غذای پخته شده کاملا بی خطر است.
هنگام پختن سوپ، صرف جوشیدن آن کفایت میکند ولی وقتی صحبت از پخت و پز گوشت میشود حتماً “آب یا عصاره” و همچنین رنگ صورتی آن باید کامل از بین برود و هیچ اثری از آن نباید وجود داشته باشد و صرف جوش آمدن آن کافی نیست همچنین توصیه میشود برای کنترل حداقل دمای مورد نیاز، از دماسنج استفاده شود.
طبق توصیههای WHO، نوع مواد غذایی که هنگام پخت و پز نیاز به توجه ویژه دارند عبارتند از: گوشت چرخ کرده، تیکه و راستههای بزرگ گوشت و حتی مرغ کاملا خرد شده.
4. مواد غذایی را در دمای مطمئن نگه دارید
در بیشتر موارد، میکروارگانیسمها میتوانند به سرعت در دمای اتاق تکثیر و گسترش یابند. امنترین راه برای نگهداری مواد غذایی، نگهداری آنها در دماهای زیر 5 درجه سانتیگراد و بالاتر از 60 درجه سانتیگراد است زیرا میتوان سرعت رشد را کند متوقف کرد. علاوه براین، بهتر است بیش از دو ساعت مواد غذایی را در دمای اتاق نگهداری نکنید در صورت عدم مصرف، غذای پخته شده و قابل خراب شدن باید فوراً در یخچال قرار گیرد.
نکته: برای نگهداری مواد غذایی در دمای زیر 5 درجه سانتیگراد شما میتوانید مواد غذایی پخته شده و یا خام را در کیسه فریزر بستهبندی کرده و فریز کنید و همچنین اگر شرایط به نحوی است که شما نیاز دارید مواد غذایی را در دمای بالاتر از 5 درجه سانتیگراد و پایین تر از 50 درجه سانتیگراد نگهداری کنید بهتر است برای جلوگیری از نفوذ رطوبت، میکروب و آلودگیهای معلق در محیط، از سلفون محافظ غذای استفاده کنید حتی اگر میخواهید در یخچال نگهداری کنید مجدد بهتر است با کیسه فریزر در اندازه وعدههای مصرفی بستهبندی و ذخیره شود تا اصل بهداشتی در استفادههای بعدی نیز رعایت شود یا اگر به صورت کلی میخواهید در یخچال قرار داهید روی آن را با یک لایه سلفون محافظ غذا بپوشانید تا از جذب بوی محتویات آن از مواد غذایی مجاور خود همچنین انتشار بو به مواد غذایی دیگر موجود در یخچال جلوگیری کند.
5. استفاده از آب و مواد اولیه سالم در پخت و پز
آلوده شدن آب و مواد اولیه به میکروارگانیسمهای و موادشیمیایی مضر بسیار آسان است. بنابراین باید مراقب باشید در آشپزی یا مصرف مواد غذایی از آب و مواد اولیه سالم و ایمن استفاده کنید.
اگر مطمئن نیستید بهتر است ابتدا آب را با جوشاندن یا با عبور دادن از صافیهای تصفیه آب و استفاده از دستگاههای تصفیه آب، ایمن سازید. در ضمن، میوه و سبزیجات خام باید قبل از استفاده از نظر سیاه و لکه دار شدن بررسی شود تا از سالم بودن آنها اطمینان حاصل شود حتی اگر این موارد بر روی میوه و سبزیجات موجود باشد حداقل میتوان بخش خراب یا پوسیده آن را جدا کرد. اگر میوه و یا سبزیجات را برای استفاده در آینده میخواهید نگهداری کنید بهتر است در کیسه فریزر مناسب بسته بندی و در یخچال نگهداری شود. ولی اگر میخواهید در وعدههای بعدی و نزدیک استفاده کنید از سلفون محافظ غذا برای جلوگیری از در معرض آلودگی قرار گرفتن آن محافظت کنید.
همچنین نباید غذای منقضی شده یا نزدیک به خراب شدن مصرف شود. تاریخ انقضا مواد مورد استفاده نباید تمام شده باشد زیرا این امر میتواند سلامتی تمام اعضای خانواده را به خطر بیندازد.
همانطور که میدانید جلوگیری از آلودگی مواد غذایی بسیار آسان است کافیست به موارد اشاره شده در بالا توجه کرده و استاندارهای لازم برای داشتن غذای سالم را رعایت کنید. به طور کلی محصولاتی مانند کیسه فریزر و سلفون محافظ غذا برای سالم نگهداشتن مواد غذایی میتوانند نقش بسیار مهمی در آشپزخانهها ایفا کنند محصولاتی مانند سفره یکبارمصرف، کیسه زباله، دستمالهای چند منظوره و فویلهای آلومنیومی برای تمیز و بهداشتی نگهداشتن محیط آشپزخانه بسیار کاربری و کمک کننده هستند و محصولاتی مثل دستکش خانگی و دستکشهای یکبار مصرف نقش مراقبت از بهداشت فردی و سلامت پوست شما را برعهده دارند بنابراین ضروری است همیشه این محصولات پرکاربرد و مفید را در آشپزخانه جهت مراقبت از خود و اعضای خانواده داشته باشید.